Wednesday, 18 November 2015

Cara Mengatasi Masalah Obesiti

Secara amnya obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Obesity kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi obesity boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Oleh itu saya ingi mengupas sedikit tentang langkah-langkah mengatasi obesity.
Langkah pertama untuk mengatasi obesity ialah dengan mengamalkan pemakanan yang sihat. Amalan pemakanan yang sihat adalah langkaj penting untuk mengatasi masalah obesity. Pemakanan yang seimbang terdiri daripada nutrisi dari karbohidrat hinggalah ke protein. Semua nutrisi harus di ambi oleh seseorang dalam kuantiti yang yang disyorkan oleh pakar-pakar pemakanan. Hal ini penting bagi memastikan bahawa badan menerima nutrisi yang cukup untk mengelakkan diri daripada obesit.
Langkah kedua ialah selalu bersenam. Senaman yang bersesuaian dan teratur boleh membantu seseorang untk mengurangkan berat badan. Melakukan senaman secara berkaa iaitu selama 20-30 minit setiap hari dalam tiga kali seminggu. Intensi senaman perlu bersesuaian dengan peringkat umur.misalnya mengamalkan jogging atau melakukan latihan gymnasium secara teratur. Cara ini amat berkesan dan memerlukan kesungguhan dan komitmen yang tinggi dari seseorang.
Langkah ketiga ialah mengadakan program kesihatan. Pihak media massa seperti radio dan televisisyen juga boleh mengadakan pelbagai program berkaitan kesihatan. Program kesihatan juga boleh diselitkan dengan pelbagai cara mengatasi msalah obesity dan cara untuk mengatasi berat badan secara tradisional atau cara untuk menjaga badan supaya tidak gemuk.

Kesimpulannya, obesity adalah penyaki yang boleh dicegah tetapi sukar dirawat. Obesity ibarat pemula kepada pelbagai jenis penyakit kronik, sakit jantung, darah tinggi kencing manis dan sebagainya. Golongan yang menghadapi obesity mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat penyakit tersebut.

20 comments:

 1. Saya ingin meminta izin utk mengambil nota ini sebagai kajian obesiti saya di sekolah

  ReplyDelete
 2. SAYA JUGA INGIN MEMINTA IZIN UNTUK COPY NOTA INI KERANA SAYA ADA KAJIAN OBESITI DI SEKOLAH SAYA

  ReplyDelete
 3. terima kasih kerana untuk membuat folio tingkatan 2
  hahahahahahaha

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Saya pun ingin meminta izin untuk mengambil karangan ini

  ReplyDelete
 6. Saya ingin ambil isi untuk pbl form2. Thank you for you information.
  Sangat terbaik .😸😸

  ReplyDelete
 7. Saya ambil isi sahaja..ikhlaskan yer

  ReplyDelete
 8. berapa iya punya jumlah perkataan ?

  ReplyDelete